Wijkonderneming Cafe ‘t Sluisje

Casus Community Finance.

Heeft jullie buurt ook al een wijkonderneming? Steeds meer wijkinitiatieven willen van de grond komen. Lokaal gevoel. Daar komt vaak nog veel bij kijken. Een wijkonderneming is een mooi voorbeeld van Community Finance. Hier bij mij op de dijk is een geslaagd initiatief van een buurtonderneming te vinden:

.
Wijkonderneming Cafe ‘t Sluisje

Het 17de eeuwse pand, dat al 113 jaar in dezelfde handen was, is door ruim 80 buurtbewoners opgekocht voor zo’n twee miljoen euro. Mensen konden 1 a 2 aandelen a 10.000 euro per stuk kopen en de rest van het geld is via de bank gefinancierd. Met zijn allen hebben zij een coöperatie opgericht die verantwoordelijk is voor het in stand houden van de kroeg. Ik zou zeggen, ga er zeker eens langs!

Community Finance in je business model

Dit cafe is een goed voorbeeld van het betrekken van doelgroepen (in dit geval buurtbewoners en vaste gasten) om gezamenlijk iets op te richten waarbij het sociale aspect van belang is. Op deze manier hebben de bewoners een mooi aandeel in handen en is er voldaan aan een maatschappelijke behoefte. Deze vorm heeft ook wel wat weg van crowdfunding. Wij noemen dit “Crowdfunding Achter de Schermen”, omdat het hier voornamelijk om de financiering gaat. Bij wijkinitiatieven is het vaak zoeken naar financiers. In dit geval hebben de bewoners een groot deel van de kosten gedragen, maar vaak is het nog kijken naar andere oplossingen. Wil je zelf een sociaal vraagstuk uitvoeren? Via coaching en training aan de hand van ons model werken we graag een idee met je uit. Dit soort vraagstukken passen mooi bij het Community Finance Canvas.

Wil je dit ook? Neem contact op voor training of coaching.
of bekijk hier de training Community Finance.

#coaching #communityfinance #coöperatie

.

Lees ook:

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.