You have to Start to Finish

Op het nieuwjaarsevent van MVO Nederland sprak oud athletiekkampioen Gregory Sedoc over zijn weg naar de top. Er waren een aantal punten die hij noemde die ik goed vond aansluiten op sociaal ondernemerschap en die ik hierbij graag deel: Gregory vertelde dat hij de droom had om te winnen, om kampioen te worden. Alleen hoe moest hij dat bereiken? Hij was helemaal niet de beste op zijn gebied, maar had wel de ijzeren wil om te willen winnen. Dus hij begon met een plan – “you have to start to finish”:

1. Hij ging zijn doelstellingen bepalen en omschrijven hoe deze te realiseren,

2. Hij ging zijn doelstellingen meten,

3. Hij stelde een goed team om zich heen van mensen die hij vertrouwde,

4. Hij bleef de mantra herhalen ‘hou vertrouwen, vertrouw op jezelf”,

Maar je zult hordes tegenkomen. En ondanks het plan dat Gregory maakte en de stappen die hij moest doorlopen om zijn droom te realiseren, kwam hij zijn hordes tegen op zijn weg. Hij behaalde nog steeds niet de beste resultaten en won de wedstrijden vooraf aan de kampioenschappen niet. Maar hij bleef vertrouwen houden, doorgaan en

5. Hij paste soms zijn strategie aan om zijn doel te bereiken.

Tijdens zijn EK was hij zo gefocust en zo vol vertrouwen, dat hij plezier beleefde aan elke stap die hij zette. Met de mantra in zijn hoofd rende hij, tegen de verwachting van de statistieken in, GOUD.

Deze vijf punten vond ik van belang voor ondernemerschap. En juist het durven afwijken soms van je pad, maar dat je daarin wel het vertrouwen blijft houden in jezelf en je einddoel is een soort flexibiliteit die bij sociaal ondernemerschap ook echt van pas kan komen. Het vasthouden aan je missie, ondanks dat er soms makkelijkere, goedkopere of snellere manieren zijn om je doel te bereiken vergt flexibiliteit en aanscherping van je strategie. Verander soms je strategie, maar nooit je missie!

Fijn weekend!

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.